Page content

Remote Sessions: meedoen op afstand

Remote Sessions: meedoen op afstand

Kun je Primoforum ook gebruiken in combinatie met video-conferencing? Bijvoorbeeld als niet iedereen op dezelfde plek aanwezig kan zijn. Onlangs is een aantal experimenten uitgevoerd om een Primoforum-sessie te houden vanaf verschillende locaties. Fred Gouwerok (De Mentale Bouwmarkt) heeft met twee verschillende technieken een Primoforum webinar uitgevoerd. En Henk Korevaar (F-fectis) heeft in samenwerking met InHolland en EP-Nuffic een sessie georganiseerd met deelnemers in Den Haag, Haarlem en Mexico-City.

Webinar met Primoforum 

Illustratie over video conferencingHet eerste Primoforum Webinar Experiment was op 18 mei. Met behulp van webinar software WebinarGeek heeft Fred Gouwerok een interactieve presentatie samengesteld met Powerpoint en Primoforum. Het grootste struikelblok bleek de vertraging die optrad van 15 tot 30 seconden; ingebouwd om een groot publiek te kunnen bereiken, maar voor de interactie een show stopper. Deze vertraging verschilt per aanbieder en daarom is op 26 mei een tweede experiment uitgevoerd. Nu met webinar software GoToWebinar. Hier was de vertraging aanzienlijk kleiner: 1 à 2 seconden. Dit is heel acceptabel en zorgt ervoor dat interactie met Primoforum goed werkt.

De setting

De technische opstelling was in feite heel eenvoudig. De deelnemer gebruikt zijn laptop of desktopcomputer om verbinding te maken met het webinar. Hij krijgt dan live van Fred een inleiding en uitleg via deze videoverbinding. Zodra er met Primoforum wordt gewerkt doet de laptop dienst als centraal scherm en logt de deelnemer in via zijn smartphone of tablet. Er kan door de moderator eenvoudig geschakeld worden tussen Primoforum en de videoverbinding. De deelnemers kunnen op elk moment vragen stellen of toelichting geven via een ingebouwde chatbox.

Hybrid Campfire Session op drie locaties

Technisch gezien is de sessie bij InHolland en EP-Nuffic een stuk geavanceerder. Op verschillende locaties van de hogeschool is een video conferencing room ingericht. Deze bestaat uit een een ronde tafel voor maximaal12 personen, een voice-activated 360 graden camera, zes beeldschermen, richtmicrofoons en surround speakers. Met Skype for Business wordt een videoverbinding gelegd. Bijeenkomsten die in deze locatie worden georganiseerd, worden Hybrid Campfire Sessions genoemd.

Den Haag, Haarlem en Mexico-City

Foto van InHolland Campfire sessieTijdens de sessie op 26 mei brandde dit ‘kampvuur’ op drie plekken: twee vestigingen van InHolland (Den Haag en Haarlem) en een vestiging van EP-Nuffic in Mexico-City. De sessie werd vanuit Den Haag begeleid door moderator Henk Korevaar. Net als bij de webinars deden de vaste monitoren dienst als centraal scherm. Op deze schermen kon naar een presentatie worden gekeken, waren de deelnemers op afstand zichtbaar en werden de vragen (en gegeven antwoorden) van Primoforum getoond. De deelnemers waren verdeeld in tweetallen die samen konden overleggen over de gestelde vraag of stelling. Antwoorden werden ingevoerd en verzonden via de eigen smartphone of tablet. Door de goede audio- en videoverbinding konden de deelnemers op afstand op een gelijkwaardige manier meedoen: het voelde alsof de moderator op drie plekken tegelijk was.

Experiment smaakt naar meer

Het bleek voor de deelnemers heel eenvoudig om met Primoforum aan de slag te gaan. Dit geldt voor zowel het laatste webinar als de Campfire session. Slechts een paar instructies op afstand was voldoende. De techniek leidde niet of nauwelijks af, zodat vooral de inhoud van de discussie voorop stond. Het hoeft geen betoog dat op deze manier heel efficiënt een classroom training of conversatie gesimuleerd kan worden. De interactiviteit zorgt ervoor dat de deelnemers bij de les blijven. Je valt immers al snel door de mand als je ondertussen je e-mail gaat checken. Ik ben heel benieuwd welke slimme technische combinaties nog meer mogelijk zijn.

Door: Ernst Abbing | gespreksleider en founder Primoforum

Comment Section

0 thoughts on “Remote Sessions: meedoen op afstand

Leave a Reply


*