Page content

Vragenbibliotheek uitgebreid en vernieuwd

Vragenbibliotheek uitgebreid en vernieuwd

De vragenbibliotheek in Primoforum is vernieuwd en aangevuld met nieuwe vragensets. De bibliotheek is nu tijdelijk voor iedereen beschikbaar. Dus ook als je een gratis basisabonnement hebt. Neem eens een kijkje en ontdek welke sets jouw werk kunnen ondersteunen.

De meeste nieuwe kennis wordt collectief gecreëerd. We discussiëren, debatteren of voeren een dialoog totdat we het vraagstuk begrijpen en nieuwe kennis creëren. Ooit deden we een beroep op deskundigen om ons door het doolhof te leiden van methoden en menselijke reacties op het onbekende. Maar de wereld verandert nu zo snel dat de meeste mensen in een organisatie of gemeenschap in staat moeten zijn om elke vorm van vergadering of leeractiviteit te faciliteren.

Getoetst en bewezen

schermafbeelding van hoofdmenuPrimoforum is een krachtig instrument waarmee iedereen groepsgesprekken kan faciliteren. Mede omdat Primoforum beschikt over een waardevolle collectie vragensets. Deze vragensets vind je in de bibliotheek (‘library’) en zijn nu tijdelijk voor alle abonnementsvormen vrij beschikbaar. De collectie wordt beheerd en aangevuld door professionele facilitators: de vragensets zijn allemaal getoetst en bewezen in de praktijk.

Volg de 7 stappen

Die helpen je om elke vergadering en bijeenkomst tot een succes te maken

 1. schermafbeelding Thema's LibraryBekijk de vragensets in de Primoforum Library, zodat je bekend raakt met de verschillende thema’s en werkvormen.
 2. Kies de vragenset die het beste past bij jouw bijeenkomst.
 3. Voorbereiding van de bijeenkomst: open je Primoforum account en importeer de gekozen vragenset. Je kunt naderhand vragen overslaan, wijzigen en toevoegen.
 4. Oefen je vaardigheden als gespreksleider een paar dagen voor de bijeenkomst. Draai een sessie met alle vragen met een vriend of collega om goed te doorgronden wat je aan het doen bent. Immers, de beste gespreksleiders komen soepel en zelfverzekerd over.
 5. Nodig de deelnemers uit. Geef de bijeenkomst genoeg tijd om alle vragen te kunnen doorlopen. Meestal besteed je 8 tot 10 minuten per vraag.
 6. Faciliteer je bijeenkomst. Een paar tips:
  1. Blijf op de achtergrond zolang de deelnemers met elkaar in gesprek zijn en antwoorden verzenden: je hebt ze tijd gegeven hiervoor, dat is hun tijd;
  2. Hou de nabespreking van elke ronde kort en bondig. Beperk het tot toelichten en samenvatten: de ‘discussietijger’ ligt altijd op de loer en dan wordt het een show voor de few ten koste van de many.
  3. Als er toch voldoende reden is om in discussie te gaan of een thema verder uit te diepen, kies er dan voor om een vraag toe te voegen in Primoforum. Dat kan ook tijdens de sessie.
 7. Vraag om terugkoppeling aan het einde van de bijeenkomst. Gebruik deze informatie om je techniek en methode te verbeteren.

Handige tips en meerAfbeelding van instructieblad

Bij alle vragensets zit ook een instructieblad waarin uitleg gegeven wordt over de specifieke sessie, de verwachte duur van de sessie, een opsomming van de vragen en handige tips voor jou als gespreksleider. Dit instructieblad kun je downloaden als PDF.

Inspiratiebron

De vragensets zijn ook een goede bron voor inspiratie. Als je een bijeenkomst organiseert en je wilt Primoforum inzetten, maar je vindt het lastig om geschikte vragen te bedenken dan kunnen de vragensets uitkomst bieden. Je kunt dan een aantal vragen selecteren uit de ene vragenset en misschien nog een aantal uit een andere vragenset. Waar nodig pas je de formulering wat aan en voeg je nog eigen vragen toe.

Jouw vragenset ook in de bibliotheek?

Misschien heb je zelf ook al een aantal succesvolle sessies bij herhaling gedraaid en je eigen vragenset verfijnd. Als je bereid bent om deze sessie te delen, kunnen we hem opnemen in de Primoforum vragenbibliotheek. Uiteraard met vermelding van jouw naam en/of organisatie. Op die manier helpen we elkaar en hoeft niet telkens opnieuw het wiel te worden uitgevonden. Wil je meer hierover weten? Neem dan contact met mij op: ernst@primoforum.com

Comment Section

0 reacties op “Vragenbibliotheek uitgebreid en vernieuwd

Plaats een reactie


*