Page content

Primoforum is geen online discussietool. Gelukkig maar.

Primoforum is geen online discussietool. Gelukkig maar.

door: Ernst Abbing

Foto Eckart Wintzen

Wijlen Eckart Wintzen, oprichter van BSO, is tot zijn dood bezig geweest met het ontwikkelen van de ultieme videoconferentie tool. Waar het uiteindelijk steeds op stuk liep was de camera. Volgens zijn visie was het essentieel dat je recht in de camera kon kijken, zodat de ontvanger ook het idee had dat jij hem echt aankeek. Die camera zou dus op een of andere manier niet boven maar achter je beeldscherm moeten zitten.

Lichaamstaal is essentieel

Foto prototype videofoon Eye Catcher

Dit was niet zomaar een technologische obsessie. Wintzen was van mening dat het voor een goed gesprek essentieel is dat je elkaar in de ogen kunt kijken, dat je lichaamstaal kunt lezen en dat je kunt horen met welke toon, volume en intonatie iets gezegd wordt. Allemaal  redenen waarom het nog steeds belangrijk wordt gevonden dat we fysiek bij een vergadering aanwezig zijn. De videofoon met de veelzeggende naam ‘Eye Catcher’ is nooit een succes geworden. Helaas moeten we constateren dat als we niet fysiek bij elkaar komen om te overleggen, dat er veel informatie verloren gaat. De vraag is nu vooral hoe we de conventionele vergadering vooruit kunnen helpen.

Technologie is volgend

Ook bij de ontwikkeling van Primoforum hebben we steeds voor ogen gehad dat het een instrument moet zijn dat ingezet kan worden in een conventionele vergadervorm. Het gesprek staat voorop en de technologie volgt. De winst is enorm: iedereen kan tegelijk input geven, iedereen doet mee, iedereen is en blijft betrokken en – niet onbelangrijk – men vindt deze manier van werken ontzettend leuk.

Conference call in real life

Want hoe mooi en hip alle online tools er ook uitzien, er gaat niets boven een gesprek van mens tot mens. Om dit te illustreren is een hilarisch filmpje gemaakt door Tripp and Tyler: ‘A Conference Call in Real Life’. Echt de moeite waard om te bekijken.

 

Ernst Abbing is gespreksleider/trainer en mede-oprichter van Primoforum.

Comment Section

0 thoughts on “Primoforum is geen online discussietool. Gelukkig maar.

Leave a Reply


*