Page content

Open Space met Primoforum

Open Space met Primoforum

Een Open Space meeting wordt gekenmerkt door een vrije opzet waarbij de deelnemers zelf kunnen bepalen over welk onderwerp ze in gesprek gaan. Elke OpenSpace ervaring is uniek in zekere zin. Heel vaak komen onderwerpen aan de orde die buiten de radar zouden zijn gebleven van een reguliere vergadering – die spontaniteit is de kracht van een Open Space bijeenkomst. Waar normaal gesproken gewerkt wordt met flip-overs en gele briefjes, is nu gekozen voor Primoforum. Voordeel is dat iedereen direct kan zien wat anderen bijdragen, wat weer leidt tot inspiratie en aanvulling. Een ander voordeel is dat alles wat is ingevoerd, direct is vastgelegd zodat na afloop direct een verslag beschikbaar is.

deelnemers in gesprek tijdens Open Space voor MEE & de Wering

Opstelling

Alles gebeurde in één grote ruimte. Er waren 10 statafels neergezet en elke tafel stond voor een ander thema. Zoals: missie, kernwaarden, doelgroepen, identiteit, organisatiecultuur, etcetera. Na een korte inleiding en uitleg van de ‘spelregels’ mochten de deelnemers zelf een tafel kiezen. Op elke tafel lag een korte uiteenzetting van het thema en een lijstje met vragen en stellingen die de discussie op gang kon helpen. De timing was strak: er mocht 25 minuten gesproken worden met elkaar en daarna waren er nog vijf minuten om de laatste bevindingen, meningen en antwoorden in te typen en te verzenden. Men was overigens vrij om op elk moment van tafel te wisselen.

Twee rondes

Primoforum gebruikt bij Open Space voor MEE & de WeringGerard Boeters van de Stair Ways Groep was de gespreksleider tijdens de twee sessies. Hij was in staat om de binnengekomen ideeën en opmerkingen snel te duiden. Zo kon hij gaandeweg de sessies al snel een rode draad ontdekken. Bewust was er voor gekozen om elke sessie halverwege te onderbreken met een korte pauze van 15 minuten. In die pauze konden we de bijdragen sorteren en rubriceren. Na de pauze mochten de deelnemers weer zelf kiezen bij welk thema ze wilden aansluiten. Ook deze tweede ronde duurde 25 + 5 minuten.

Het vervolg

Ernst Abbing van Primoforum legt de spelregels uitDe deelnemers en de opdrachtgever waren erg tevreden over deze aanpak. Er was veel interactie, iedereen kwam aan bod en er is in korte tijd ontzettend veel bruikbare informatie opgehaald. Alle bijdragen zijn daags na afloop van de sessie direct gedeeld met alle aanwezigen. De volgende stap is om alles wat is ingebracht te wegen en mee te nemen in de toekomststrategie van MEE & de Wering.

Meer informatie over de Open Space methode

Comment Section

0 reacties op “Open Space met Primoforum

Plaats een reactie


*