Page content

10 ideale ijsbrekers

10 ideale ijsbrekers

De 10 leukste ijsbrekers-vragen als warming-up en energizer om je sessie een frisse start te geven of om je sessie halverwege nieuw leven in te blazen. Het helpt de deelnemers actief, creatief en alert te blijven. En dat komt het resultaat van je sessie ten goede.

IJsbrekervragen als warming-up

Het hoeft geen keiharde muziek met een stevige beat te zijn bij binnenkomst – hoewel dit soms ook heel goed kan werken. En met z’n allen dansen op de stoelen en elkaar een hug geven gaat veel mensen al te ver. Vertaald naar Nederlandse normen en waarden kan het veel eenvoudiger: open de bijeenkomst met een ludieke en onverwachte vraag die niets of nauwelijks iets te maken heeft met het doel van de bijeenkomst. En laat de deelnemers daarover eerst met hun buurman of buurvrouw van gedachten wisselen. Het effect is dat er bij de deelnemers een glimlach verschijnt en dat ze makkelijker (want niet bedreigend) met elkaar in gesprek gaan om een origineel antwoord te bedenken. Werk je met Primoforum, dan heeft zo’n ijsbreker een tweede positief effect: de deelnemers ervaren meteen hoe de techniek werkt.

Ter inspiratie vind je hieronder de 10 leukste ijsbrekers die ik al met veel succes heb ingezet.

Top 10 IJsbrekers

Nr. 10  Als je 1000 jaar oud wordt…

Illustratie The book of ImmortalityAls je 1000 jaar zou kunnen worden, wat zou je dan anders doen? Met deze vraag prikkel je de deelnemers om zowel na te denken over belangrijke beslissingen in het verleden als ambities die ze hebben gesteld voor de toekomst. Vaak ontstaat er een interessante mix van privé en zakelijke beschouwingen. Probeer drie of vier uiteenlopende antwoorden eruit te halen. Hoe heterogeen is de groep?

Nr. 9  Je favoriete motto

Illustratie - tegelwijsheidWat is het favoriete gezegde of motto van jou (of je team) en hoe beïnvloedt dat je leven/ je werk? “De aanhouder wint”, “Pluk de dag”, “Bezint eer ge begint” of “De klant heeft altijd gelijk”. Een paar voorbeelden die snel en duidelijk aangeven hoe iemand, een afdeling of een organisatie in het leven staat. En welk positief en/of negatief effect die houding oplevert.

Nr. 8  Ik ben niet de leukste thuis

Illustratie - man met knijper op neusAls je (jouw team) aan een populariteitswedstrijd meedoet, waarom zou je verliezen? Hiermee vraag je de deelnemer/het team om heel kritisch naar zichzelf te kijken. Deze vraag past goed in een setting waarin de deelnemers elkaar al enigszins kennen. In hoeverre is men bereid met de billen bloot te gaan en nu een keer de ‘zwakke’ plekken te benoemen?

Nr. 7  Wat is je favoriete boek?

foto van boekcover - De VliegeraarLaat de deelnemers van een sessie elkaar in 30 woorden of minder vertellen wát hun favoriete boek is en waaróm. Van De Vliegeraar van Khaled Hosseini tot Free van Chris Anderson: een blik in iemands boekenkast geeft een kijk in iemands leven en brengt het gesprek op een ontspannen manier op gang. Werkt vooral goed bij alfa-denkers.

Nr. 6  Eindelijk beroemd!

Foto van fotomodelWat zou je (als team) doen om zeer beroemd te worden? Start met deze vraag als je een sessie voor ogen hebt waarbij de deelnemers de onderlinge competitie aan mogen gaan. Hoe groot is de ambitie en wat hebben ze ervoor over?

Nr. 5  I have a dream…

Foto van M. Luther KingJe bent nu de leider van je land. Wat ga je het eerst doen? Net als dat het nationaal voetbalelftal 16 miljoen bondscoaches heeft, zo heeft iedereen wel een mening over wat er in ons land als eerste en heel nodig moet gebeuren. Hoe eensluidend is deze mening in de groep? Een snelle lakmoesproef over de staat van ons land én een peiling over de visie van de groep op onze maatschappij.

Nr. 4  Wie is je held?

Foto van Lara CroftVraag de deelnemers welk karakter uit een sprookje, cartoon of film ze zouden willen zijn en hoe het zou zijn om dan met je samen te leven/ samen te werken. Het eerste deel van de vraag is leuk en makkelijk, want dan worden al snel Kleinduimpje, Lara Croft en Superman ten tonele gevoerd. Maar bij het tweede deel van de vraag blijkt het lang niet zo makkelijk om met deze helden samen te werken. Dat levert gegarandeerd voer voor discussie over teambuilding.

Nr. 3  Het mooiste gebaar

illustratie hartvormWat was het mooiste wat iemand ooit voor jou heeft gedaan? Wie heeft het gedaan en waarom? Hiermee maak je mooie persoonlijke momenten los bij de deelnemers. En vaak zijn het hele kleine eenvoudige attenties. Met deze vraag zorg je ervoor dat de deelnemers in het vervolg van de sessie de relevantie van bepaalde thema’s veel beter kunnen invoelen. Werkt goed als je in de sessie een beroep wilt doen op het empatisch vermogen van de deelnemers.

Nr. 2  Een grote ontdekking

Illustratie gloeilampAls je (met je team) een gedenkwaardige ontdekking zou kunnen doen, wat zou dat dan zijn? Met deze openingsvraag zorg je dat alle remmen losgaan bij de deelnemers. Niets is te gek! De een blijft dicht bij huis, de ander maakt een sprong naar een nieuw universum. Belangrijkste effect van deze vraag is dat iedereen al zijn creativiteit inzet en buiten de lijntjes gaat kleuren. Een prima mindset als je een creatieve brainstorm ingaat.

Nr. 1  I did it my way

foto van kind met vingerverfWat is het meest creatieve dat je ooit gedaan hebt? Iedereen heeft in zijn leven toch minstens 1 keer iets uitzonderlijk creatiefs gedaan. In welke vorm en hoe lang geleden dan ook. Door deelnemers hier expliciet naar te vragen, laat je ze een persoonlijke tijdreis maken. Door het (her)ontdekken en opschrijven van dat creatieve moment gebeurt er iets bijzonders: men krijgt meer zelfvertrouwen waar het gaat om creatief denken.

 

Ernst Abbing, mede-oprichter van Primoforum en zelfstandig trainer/moderator

Comment Section

One thought on “10 ideale ijsbrekers


By BestTomas on 6 August 2019

I see you don’t monetize primoforum.com, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every month with
new monetization method. This is the best adsense alternative for
any type of website (they approve all websites), for more info simply search in gooogle: murgrabia’s tools

Leave a Reply


*